Potrivit ultimelor studii si observatii, gaura neagra relativ linistita care se afla in centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, ar putea intr-o zi sa se reactiveze facand sa tasneasca jeturi de radiatii atat de puternice incat cerul nu ar mai fi niciodata intunecat si nu am mai cunoaste noaptea.
Scenariul este imaginabil plecand de la ultimele cercetari realizate asupra celor mai apropiate galaxii care adapostesc gauri negre active de catre astrofizicianul Paul Westoby de la Universitatea John Moores din Liverpool, Marea Britanie, informeaza editia online a Science Magazine.
Miezul aproape fiecarei galaxii contine o gaura neagra cu o greutate ce o insumeaza pe cea a milioane sau miliarde de sori. In perioadele timpurii ale istoriei universului, galaxiile se ciocneau destul de des, iar gaurile negre din centrele lor uneori fuzionau ducand la nasterea unor galaxii mai mari, proces in cadrul caruia se puteau naste quasarii obiecte cu o uriasa energie, cunoscute ca nuclei ai miezului galaxiilor.
Astronomii cred ca de-a lungul timpului quasarii s-au disipat pe masura ce au ramas fara combustibil, iar gaurile negre au ajuns astfel sa se linisteasca. Cu toate acestea, a aparut o mica problema cand astronomii au descoperit quasari in cateva galaxii apropiate de a noastra considerate a fi prea batrane pentru a mai genera energiile pe care inca le mai genereaza.
Pentru a afla cauza acestei anomalii Paul Westoby a analizat liniile spectrale de la aproximativ 360.000 de galaxii mai mult sau mai putin apropiate. Cercetatorul a reusit sa descopere, astfel, 70.000 din aceste galaxii cu nuclei activi si aproximativ 65.000 de galaxii batrane cu nuclei plini de energie.
Cercetatorii nu au resit inca sa descopere cauza pentru care gaurile negre pot sa devina din nou active, acolo unde nu exista coliziuni si fuziuni cu alte gauri negre. Iar raspunsul la aceasta intrebare poate avea o semnificatie aparte pentru noi, intrucat gaura neagra din
centrul Caii Lactee este pentru moment linistita, dar potrivit acestor cercetari s-ar putea trezi din senin, imprastiind raze gama si raze X mortale in directia noastra. In acest caz, nu am mai cunoaste ciclul noptii si al zilei ci am trai permanent scaldati in lumina.
Cu toate acestea, astrofizicianul Christopher Reynolds de la Universitatea Maryland, SUA, nu este convins ca toti nucleii activi descoperiti de catre Westoby prezinta o activitate energetica anormala: Fiecare miez galactic este activ intr-o anumita masura.
Pe de alta parte, profesorul american nu-si face probleme in cazul in care pericolul renasterii gaurii negre din Calea Lactee s-ar adeveri, intrucat Suntem destul de departe de centrul galaxiei
(sursa : stiri.acasa.ro)