da_ni_6b Admin
Number of posts : 333 Age : 29 Registration date : 09/04/2008
| Subiect: Doresc sa cumpar un PC - ce trebuie sa urmaresc ? Joi Apr 10, 2008 8:19 pm | |
| "Marea majoritate a oamenilor care se aseaza in fata biroului meu stiu deja despre ce este vorba. Dar exista clienti care apeleaza la sfaturile firmelor de It in achizitia unui sistem de tehnica de calcul. Tinand cont ca nu toti agentii de vanzari dau sfaturi pertinente si pe masura nevoilor clientului, prin acest post voi incerca sa delimitez cateva repere care sper sa va ajute inainte sa va decideti supra unei configuratii." ... spunea un vanzator turbozone .
Uitati ce am inteles eu :
Achizitia unui calculator este conditionata de 2 factori principali:
1. Ce vrem sa facem cu el? 2. In ce bani trebuie sa ne incadram?
1. In functie de aplicatiile pe care le vom rula pe acel sistem, luand in considerare faptul ca nu va veti limita doar la ce v-ati propus (in fiecare zi apar soft-uri utile, preocupari noi, jocuri), va sugerez sa optati pentru o configuratie cu ceva peste cea care v-ar asigura minimum de functionare in aplicatiile voastre. In consecinta... daca softurile nu cer o procesare high end, atunci preferati sa investiti in placa video si in memorie, decat sa va alegeti un procesor pe care nu-l veti folosi la adevarata lui capacitate. Nu are rost sa cheltuiti in plus pe un lucru pe care nu-l veti utiliza. Aceeasi idee se aplica si in cazul placii de baza: daca stiti ca in urmatul an nu veti utiliza RAID sau SLI, incercati sa nu optati pt. aceste facilitati.
In plus, pe parcursul unui an, tehnologia evoluand foarte rapid, vor aparea platforme noi, solutii noi pentru problemele voastre. In consecinta este mai firesc sa adoptati politica unui up-grade.
In principiu, initial va sfatuiesc sa investiti in 3 componente mari si late:
a) Placa de baza - va permite upgrade de memorie, placa video, procesor si solutii de stocare b) Carcasa (si sursa) - va permite aceleasi upgrade-uri si, ceea ce este mai important, va va furniza o alimentare corecta a sistemului (o sursa cu protectie, putere reala, impartirea corecta pe railuri va vor proteja cat de cat sistemul de calitatea nefasta a serviciilor RENEL) si, de asemenea, o metoda optima de a asambla sistemul corect; este important ca airflow-ul sa fie corect, astfel incat racirea sistemului sa se faca in conditii optime; acest lucru este conditionat si de aranjarea cablurilor (cable management), care nu trebuie inghesuite/strivite. c) Monitor - ganditi-va ca un monitor il schimbati (daca il schimbati) o data la 4-5 ani de zile; nu este firesc sa va luati ceva de proasta calitate, ca apoi sa aveti probleme la infinit si sa nu beneficiati de conditii optime de lucru/relaxare.
In cazul politicii de up-grade, nici o firma nu va va oferi ceva care sa va avantajeze. In consecinta, pt. a obtine o suma ceva mai buna pe componenta SH la care doriti sa renuntati, apelati la sectiunile de publicitate (vanzari hardware) de pe forumurile de specialitate. Cu o suma de bani putin mai mare, diferenta care trebuie s-o platiti va fi mai mica, deci upgrade-ul mai putin costisitor. Nu condamnati firmele pt. acest lucru. Ganditi-va ca acea componenta pe care firma respectiva o ia inapoi nu poate fi re-vanduta (ea fiind componenta SH0 decat cu acordul clientului si, in nici un caz la pretul de nou-nouta (ma refer la firmele care se respecta si care-si respecta clientii).
Incercati sa optati pentru componente brand. Nu zic ca brandurile sunt infailibile, insa va ofera o calitate superioara a produselor si o garantie in plus in buna functionare a calculatorului.
2. Banii au fost si au ramas o problema. Desigur, din moment ce ne referim la gaming si hardware, nu la citit mailuri, redactat documente si comunicare msn/ym, toti ne dorim ultimul racnet si tanjim la noile aparitii ale monstrilor sacrii ai lumii IT&C. Ne dorim sa fie cele mai bune si cele mai ieftine in egala masura. Asa ceva nu se poate.
Atentie!! NU exista calculatoare proaste. Daca vrei doar sa-ti citesti mailul, acel lucru il poti face si de pe un SH 486 si, la un pret de 1-2 milioane, iti rezolvi problema.
De aceea v-am spus sa va limitati la ce stiti ca aveti nevoie. Vrem sa ne jucam? Nu investim enorm in procesor, sau in capacitate mare de stocare, ci in placa video si memorie. ne-am achizitionat un DVD/RW? Ok, atunci un HDD de 500GB devine prea mult. Exista blankuri si posibilitatea de a nu ne umple HDD pana la refuz de lucruri pe care le utilizam o data pe an. Ne ocupam de programare? Atunci o placa video de ultima generatie devine o investitie inutila fata de un procesor puternic, de pilda. Suntem entuziasti ai overclocking-ului si ai performantei? Atunci ne prgatim buzunarele de o investitie enorma... si psihicul de marea dezamagire care va avea loc in viitorul apropiat, cand platformele se vor schimba din nou.
Incercati sa faceti rost de mai multe oferte pt. ACEEASI configuratie. Nu veti remarca nici o diferenta intre un sistem de office si o statie grafica. Este logic ca statia grafica sa coste mult mai mult decat sistemul de office. Insa si aplicatiile utilizate difera de la cer la pamant.
Nu optati pentru produsele cele mai scumpe. Ele nu sunt intotdeauna cele mai bune PT VOI. Nu are rost, de pilda, sa investiti intr-un monitor profesional LCD dedicat pt. grafica, din moment ce voi nu va ocupati cu grafica si print, iar gamele CMYK si RGB nu va spun nimic. daca doar urmariti filme si va jucati, optati pt. un monitor mai ieftin, cu timp de raspuns bun, luminozitate si unghi acceptabile.
Deocamdata cam asta e... daca aveti intrebari, va raspund cu cea mai mare placere in limita priceperii mele.
Ultima editare efectuata de catre da_ni_6b in Dum Apr 13, 2008 7:56 pm, editata de 1 ori | |
|
drakecell Admin
Number of posts : 207 Age : 30 Location : iasi Registration date : 10/04/2008
| |